Motosiklette Lastik Patlaması ve Tamiri

Günümüzde lastiklerinin patlaması zordur fakat yanaklara gelen keskin ve sivri bir cisim darbesi ya da lastiğin aşırı ısınması nedeniyle zarar görmüş olması patlama olayının olasılığını meydana getirir. Günümüzün lastikleri patlar patlamaz hemen havası inmez bir müddet sizin yol kat etmenize izin verirken yavaşça havasını kaybeder. Bu yavaşlık uzun sürede de olabilir fakat sonunda elbette kullanılmayacak hale gelir. Dikkat edilip fark edilmezse trafikte fren sıkıntısına, manevra güçlüğüne ve hakimiyet zorluğuna neden olur.
Motosikletlerde Lastik Patlaması
Karkasın alt kısmının janta bastırarak tutunması lastiğin içindeki hava sayesindedir. Motosikletler de yönlendirme ön tekerlek ile gerçekleşir. Gidon kullanırken hakimiyet sağlanmazsa motorun aşağı inmesine sebebiyet verecek ve bu da tekerleğe eşit bir ağırlığın binmesini güç bir hale getirecektir. Bu yüzden ön tekerlek yönlendirme açısından önemli bir görev üstlenir. Arka tekerleğin patlaması ise motosikletin yalpalanmasına ve hakimiyet bozukluğuna sebep olur. Fakat yine de ön tekerleği yönlendirerek denge sağlanabilir.
Sürücü sürüş esnasından lastik patlaması gibi tekerlek sorunlarını farkettiği zaman boşlukta seyahat edermiş gibi bir his duyar. Ön tekerin patlaması motorun dengesini korumak zor hale gelecektir. Arka tekerleğin patlaması bir salınışa neden olacağından sizin motosikleti yönlendirmek için sert komutlar vermenize neden olacaktır.
Lastik Patlama Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Lastiğin patladığını fark ettiğiniz an müsait bir yolda yolun kenarına çekmeniz gerekir. Aksi takdirde motor düşmedikçe durdurma işi de zorlaşacaktır. Motosiklet lastik patlaması fark edildiği zaman gaz azaltılarak hız kesilmeli ve güvenlik şeridine park edilmelidir. Sert fren yapıp gazı aniden kapatmanız halinde inmiş olan lastiğin jant üzerinde derinlemesine geçmesine neden olur. Debriyajı sıkıp gaz kapatılmalıdır. Güvenlik şeridi veya bankete doğru boşta gidilmelidir.
Motosiklet hız kaybettikçe salınışlar meydana gelecektir. Fakat lastiğin tamamı inmiş halde 30-40 km arası süratlerde ilerlemesi lastiğin janta tutunarak tamamen sıyrılmasına neden olur.
Lastikte patlama sesi duyulduğunda öncelikle motorun dengesi ele alınmalı ve buna göre gaz kesimi yapılmalıdır. Daha sonra motor trafikten çıkarılmalıdır. Motor tamamen durduğunda sizin trafikle olan akışınız tamamen kesilmesi gerekir. Motor tamamen durduğunda artık onu hareket ettirmek zorlaşır. Bu durumda trafikte olabildiğince uzak olmanız gerekir. Hızla gelen bir tır veya kamyonun oluşturduğu hız bile sizi yoldan atabilir.
Lastik Türüne Göre Patlama
Motosiklet lastik tamiri yaparken şu kriterler de göz önüne alınmalıdır:
İç lastiği olmayan lastiklerin tamiri genellikle dıştan yapılabilir. Telli jantlarda iç lastik olduğu için patlayan genellikle içteki lastik olur. Fakat yırtılma varsa bunun yenilenmesi şarttır. Sadece bir delinme varsa bu dış yama ile telafi edilebilir. Tabi ki bu durumda lastiğin sökülüp takılmasını gerektirir ve alet kitini gerektirir.
Tüpsüz bir lastiğe tıpa takılıp tamirciye kadar idare edilebilir. Fakat tamirin gerçekleşmesi en kısa sürede sağlanması gerekir. Fakat lastik çelik kuşak ile sarılı olursa tapa yerleştirmek zor olur. Bu çelik kuşakların tıpayı kesme ihtimali de bulunabilir.
Tüpsüz bir lastiğe çivi battığını fark edildiği zaman hemen çıkarılmamalı delik olan yer kolay bulunabilmesi için işaretlenmesi gerekir. Çivi, ardından çıkarılması gerekir. Aksi halde ileri atılmalarda lastikte daha fazla hasara sebep olabilir.
Lastikte Havanın Önemi Nedir?
Lastik havaları da lastik kadar önemlidir. Eksik şişirilmiş lastik bile kalıcı hasarlara neden olabilir. Lastik hasar alırsa kaza kaçınılmaz olur. Bunu için iyi bir lastik havası ölçüm cihazına sahip olunması gereklidir. Cihazla sık sık ölçüm yapmak faydalı olacaktır. Fazla hava basmak lastiği sertleştirir. Bu da lastiğin yol ile temasını azaltır. Yol tutuşu düşer ve aşınma hızı artar. Eksik havada ise yönlendirme güçleşir. Darbe durumlarında jantlar da zarar görebilir.
Lastik Patlamasına Neden Olabilecek Etmenler Nelerdir?
1. Hava şartları
2. Yabancı cisimler
3. Düşük seviyede hava vermek veya basıncı aşırı arttırıp lastiği sertleştirmek
4. Eski lastikler
5. Kullanılmamış ve çok beklemiş lastikler
6. Sert zeminler
7. Asfaltta yüksek hızda ilerleme
Özellikle şehirlerarası yolculuklarda bu gibi durumlarla karşılaşmamak için Motosiklet lastik bakımının tam ve iyi şartlar da olması gerekir. Aracınıza Motosiklet tamir ve bakım malzemelerinden bulundurmanız da sizin için bir çözüm olacaktır..