Motosiklet ürünleri ve daha fazlası.
Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Motosiklet Rodajı Nasıl Yapılır?

08-03-2021 09:36
Motosiklet Rodajı Nasıl Yapılır?

Rodaj, kullanıcının motorla uyum sürecidir. Yeni bir motora rodaj yapmak performans açısından önem taşır. Motorun kondisyonu yükselir. Rodaj yapmaktaki amaç, silindirler arasında görünen mikroskobik çıkıntıların en az düzeye kadar giderilmesi ve motorun bu sürtünmeden doğan enerji kaybının azaltılması şeklindedir. Motosiklete iyi bir rodaj atılması, daha uzun ömürlü ve sağlıklı kullanım sunacaktır. Rodaj atmadan önce motosiklet rodajı nasıl yapılır diye araştırma yapabilirsiniz.


Motosikletin uzun ömürlü olması ve motosikletten beklenen yüksek verimin alınabilmesi için rodaj işlerinin çok dikkatli ve motoru koruyarak yapılması gerekmektedir. Garanti belgesinde yazılan kurallara uyulması gerekmektedir. Örneğin azami son hızın dörtte üçünü geçmemek, motoru sıkıştırmaktan kaçınmak, yüksek devirlerde çalıştırmamak, ani kalkış ve duruşlardan kaçınmak, uzun süreli aynı hızda gitmemek daha doğru olacaktır.


​​​​​​Kesinlikle unutulmaması gereken diğer bir konu da her motorun gücünün birbirinden farklı olabilmesidir. Rodaj atmadan önce satın aldığınız motosikletin motor gücü bilinmelidir. Her motorun rodaj atması farklı olabilir. Güçlü bir motor ile güçsüz bir motorun rodajı aynı olmaz. Bu yüzden motorla birlikte size verilen belgelerde motorunuzun sağlığı için doğru rodaj yapımını okumalısınız. Bilgisiz ve tecrübesiz biri asla rodaj yapmamalıdır. Çünkü performans açısından ve ileride yaşanacak sıkıntıların yaşanmaması için mutlaka bilen biri tarafından yapılması gerekir.

 

Rodaj için uygun yağlar kullanılması gerekir. Bakımdan sonra kirlenmiş yağlar, filtreler mutlaka değiştirilmesi gerekir. Motor sağlığı için gerekli olan tüm bilgiye sahip olunmalıdır. Kulaktan dolma her tavsiyelere inanmamak gerekir. Bazen doğru bilinen yanlışlarla motorunuzun performansının düşeceği unutulmamalıdır. Rodaj sırasında siz ve motorunuz iyice alışır ve motora tam hakimiyet kurma konusunda avantaj sağlar.


 

Motosiklete Rodaj Nasıl Yapılır?

​​​​​​

 

1. Rodaj yapılırken, motorun devrini sürekli değiştirmeli, aynı yüksek devirde hareket etmememiz gerekir. Çünkü ısınan parçaların soğumaya ihtiyacı vardır. İlk rodaj için motora daha sert bir yağ konduğu için gaza aşırı yüklenmek zarar verir.

 

 

2. Yeni ve sürekli birlikte çalışacak olan parçaların, birbirine alışması zaman alır. Bu yüzden parçaların rahat ve sessiz çalışması için aracınızı serin ve rahat bir sürüş yaparak parçaların en sağlıklı şekilde alışmasına yardımcı olabilirsiniz.

 

 

3. Ne aşırı sürat ne de aşırı yavaş gidilmelidir. Motosiklet rodaj yaparken uygun bir limit belirlenmeli ve maksimum hıza ulaştığınız zaman hız, kademeli olarak düşürülmesi ve tekrar devir değişikliği yapması gerekir. Aracınızın devir saati 2-4 rpm arasında olmalıdır. Motorunuzu çok sıkıştırmadan yol yapın.


 

4. Size uygun hazırlanan prosedüre göre belirli bir limit kat ederek ilk bakım yapılmalıdır. Bu bakım aralıkları yol şartlarına göre düzenlenmiştir. Rodaj bittiğinde yağın içinde bulunan demir parçaları yüzer konumundadır. Aracınızın ilk Bakımı yapılacağı zaman daha sağlıklı çalışması için Motor yağı ve filtreyi mutlaka değiştirmek gerekir.


 

Rodaj Yaparken Yapılan Hatalar Nelerdir?


 

Motosiklete rodaj atmadan önce doğru rodaj kuralları bilinmelidir. En sık yapılan hatalar şu şekildedir:


-İlk olarak yolda hıza aşırı yüklenmek. Örneğin bir otobanda yol düz olarak düşünülüp gaza aşırı yük bindirmek yanlıştır. --Devir alıştırılıp yapılması gerekir. devir aralıklarında gaza yüklenip boşaltılarak yola alıştırmak gerekir.


 

-İlk birkaç kilometre boyunca frenler lastiklerin üzerinde bulunan tabaka yüzünden tam tutmayabilir. Lastikler ve fren birkaç kilometre sonra kendine gelir ve düzelir.


 

-İlk motorunuz ise ani kalkışlarda ve duruşları yaparken dikkatli olunması gerekir.


 

-Motosikleti azami olarak ilk 300-500 KM arası zorlamadan dikkatli kullanmalısınız. İlk bakımdan hemen sonra yeni yağa alıştırmak gerekir. Bundan sonra devir yüksek tutulur. 6-7 bin devirde sürmeye başlanabilir. Düzlük alanlarda motoru ısıtarak gaza basmanız daha uygundur. Hızlanma kademeli olarak hissedilir. Motorun içi hava alacağından açılmış olacaktır.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.