Motosiklet Muayene İşlemleri Nasıl Yapılır ?

Otomobil kullanımının yaygın olduğu ülkemizde son yıllarda motosiklet kullanımı da giderek artmaktadır. Otomobil de olduğu gibi motosiklet muayene nasıl yapılır sorusunun cevabı da kara yolları trafik kanunu ve trafik yönetmeliği kapsamında belirtilmektedir. Motor hacmi 50 cc ve üzerinde olan sepetli veya sepetsiz tüm iki tekerli ve üç tekerli motorlu taşıtlar iki yılda bir olmak üzere TÜV istasyonlarında muayeneye tabidir. Motosiklet muayene istasyonuna götürülmeden önce bir ön hazırlık sürecinden geçirilmelidir.
Söz konusu hazırlık sürecinde aracımızın yasal gerekliliklerini taşıyıp taşımadığını gözden geçirerek mevzuata uygun olmayan eksiklikleri muhakkak gidermek gerekir. Aksi takdir de aracımız muayeneden geçmeyecek ve tekrar randevusu almamız gerekecektir.
Muayene istasyonuna gitmeden önce motosikletimizin öncelikli olarak bütün kısa ve uzun hüzmeli farları, sinyalleri, fabrika çıkışında mevcut ise dörtlü flaşörleri ve stop ışığının yanıp yanmadığı kontrol edilmelidir. Söz konusu aydınlatma ve uyarı teçhizatında noksanlık olması halinde aracımız ağır kusurlu sayılıp muayeneden geçmeyecektir. Aracımız da dikkat etmemiz gereken en önemli ayrıntılardan birisi ise fren diskleri ile balataların kontrolüdür.
Eski nesil ve düşük bütçeli motosikletlerde genellikle disk yerine kampana kullanıldığından eğer aracınızda kampana fren sistemi mevcut ise kampanaları kontrol etmeniz gerekir. Frenlerin yetersiz olması durumunda da aracınız ağır kusurlu sayılarak muayene tekrarı verilmektedir. Ayrıca lastik diş derinliği ile direksiyon mili ve gidon rulmanı da kontrol edilir. Motosiklet üzerindeki genel teçhizat kontrolü yapıktan sonra artık motosiklet tutkunlarının en çok araştırdığı motosiklet muayene nasıl yapılır sorusuna geçebiliriz.
Motosiklet Muayene Nasıl Yapılır?
Motosiklet üzerindeki genel tertibat kontrolünün ardından TÜV Türk araç muayene istasyonları tamamı motosiket muayene işlemleri için randevu vermemektedir. Büyük şehirler de bir kaç tüv türk istasyonu motosiklet muayene hizmeti verse de küçük şehirler de bu sayı bir taneye düşmektedir. Öncelikle randevu almak istediğiniz tüv türk istasyonunda motosiklet muayene işlemlerinin yapılıp yapılmadığını teyit etmek gerekir.
Büyük şehirlerde sadece motosiklet muayene işlemi yapan istasyonlar mevcuttur ve işlemler karma istasyonlara göre çok daha hızlı tamamlanmaktadır. Otomobil de olduğu bir çok kriter gözden geçirilmemektedir. Motosikletler egzoz emisyon ölçümlerine tabii olmadığı için muayene öncesinde egzoz muayenesi yaptırmanıza gerek yoktur.
Randevu saatinde doğrudan araç muayene peronuna yanaşarak görevliden gelecek talimatları beklemelisiniz. Motosiklet muayene esnasında otomobiller de olduğu gibi aracı tüv türk görevlisi kullanabilir. Ancak bazı durumlarda aracı sürücünün kullanması istenebilir.
Kontrol memurları tarafından aydınlatma ve ikaz ışıklarının çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Bu kontrolün ardından gidon sisteminin dengeli olup olmadığı, fren hortumları ve elektrik kablolarının gidon hareketi esnasında sürtünme yapıp yapmadığı, direksiyon kilidinin aktif olup olmadığı, gidon üst ve alt rulmanlarının sağlamlığı el ile kontrol edilir. Bu aşamada çıkabilecek sorunlar ağır kusur sayıldığından muhakkak önceden gözden geçirilmesi gerekir.
Rulmanlar da boşluk olmaması sürüş dinamiği ve can güvenliği açısından da çok önemlidir. Burada yapılan kontrollerin ardından bir sonraki aşamaya geçilerek yol tutuşunda en büyük etken olan lastiklerin diş derinliği ölçülür. Düz bir şekilde seyir halindeyken yere temas eden lastiğin orta merkezindeki dört santimetrelik kısımda diş derinliği en az bir milim olmak zorundadır.
Diş derinliğinin bir milimetreden az olması halinde ağır kusur verilerek motosiklet dış lastik değişimi istenir. Lastik kontrolünün ardından sırayla ön ve arka frenler gözden geçirilir. Fren hortumlarında çatlak veya kaçaklar kontrol edilir. Balataların genel durumu ile aşıntı durumu ölçülür. Fren hidrolik seviyesi kontrol edilerek sonra aşama olan motosiklet düz konumda iken uzun ve kısa far ayarları kontrol edilerek muayene tamamlanır.