Motosiklet Ehliyeti Şartları

Motosiklet Ehliyeti
Trafiğe çıkmak için mutlaka ehliyete sahip olmak gerekmektedir. Ehliyet sahibi olmayan kişiler kesinlikle her hangi bir araç kullanamamaktadır. Kullanılacak araca göre de ehliyet sınıfları yer almaktadır.
Ehliyet Çeşitleri
Bir kişi eğer bir otomobil kullanacak ise B sınıfı ehliyet alması gereklidir. Kişi motosiklet kullanacak ise motosiklet ehliyeti alması gerekmektedir. Yani bu ehliyetin de bir çok yer almaktadır. A1, A2 M ve A sınıfları olmak üzere kullanıcılar tercih etmektedirler.
A1 ehliyet iki ve üç tekerlekli olan, sepetli veya sepetsiz olmak üzere ve silindir hacmi 125 santi metreküpü geçmeyen motosikletler için kullanılmaktadır. A2 ehliyet ise motor gücü 35 kilovatı geçmeyen iki tekerlekli motorlar için verilmektedir. Aynı zaman da A2 ehliyet motor gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motorlar için verilmektedir.
İnsanların aklına adrenalin denilince ilk olarak aklına motosiklet kullanmak gelmektedir. Motosiklet kullanmak hem kişiye büyük bir zevk vermektedir. Hem de yoğun trafik şartlarından etkilenmeden ilerlemesini sağlayabilmektedir. Aracınızın üzerine biner binmez mutlaka Motosiklet Koruma Ekipmanları eksiksiz olarak üzerinizde olması gerekmektedir.
Motosiklet Ehliyeti Almak İçin Aranan Şartlar
Alınacak motor ehliyetinin sınıfına göre yaş şartı değişmektedir. 16,18 ve 24 yaş şartları bulunmaktadır. B1, A1 ve M sınıfı için 16 yaşını doldurmuş olmak şartı aranmaktadır. A2 sınıfı ehliyet almak için kullanıcıların 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. A sınıfı ehliyet almak içinse 24 yaşını doldurmuş olmak veya A2 ehliyetini 2 yıldan beri sahip olmak şartları sağlanmaktadır.
Ayrıca yeni yapılan düzenlemeler ile ehliyet verilirken sınıflar düz vites ve otomatik vites olarak ayrılmaktadır. Fakat şöyle bir durum vardır, düz vites araç ehliyeti alınır ise otomatik vites araç da kullanılabilmektedir. Ama otomatik vites araç ehliyeti alınmış ise, düz vites araç kullanılmamaktadır.
Motor Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Mutlaka araç kullanırken koruyucuların kullanılması gerekmektedir. Kask, eldiven, boyunluk ve koruyucu kıyafet olarak sıralanmaktadır. Şehir içinde ve şehir dışında mutlaka hız sınır şartlarına uyulması gerekmektedir. Motora gereğinden fazla asla yüklememek gerekmektedir. Eğer motorun kapasitesi iki kişilik ise mutlaka diğer kişi de bütün kişisel koruyucuları kullanması sağlanmaktadır. Aksi takdirde büyük kazalara neden olunabilmektedir.
Ayrıca motorun düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bu sayede aracın ömrü uzayacaktır. Ne kadar bakımı iyi yapılmakta ise o aracın performansı da o oranda artacaktır.