Motosiklet Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Motosiklet temizliği de tıpkı araba temizliği gibi yapılması gereken eylemlerdendir. Motosiklet bakımının önemini kabul eden ve buna dikkat eden kişilerin iki düşüncesi vardır: İlk düşünceleri motosikletin temiz olması motosikletin zarar görmesini ve sıkıntısız şekilde çalışmasını sağlar. İkinci düşünceleri ise; temiz ve sağlıklı görünen bir motosiklete sahip olunmasının güzel bulunmasıdır.
Motosiklet Bakımı Kolay mıdır?
Motosiklet bakımı yapmak sanıldığı gibi kolay değildir. Ancak düzenli şekilde bakım gören motosikletler kişilere fazla bir bakım yükü vermez. Çünkü düzenli motosiklet temizliğiyapılmayan motosikletlerde biriken kir ve yağ ortaya çıkabilir. Bu da motosikletin bakımını daha da zorlaştıracaktır. Motosiklet bakımının nasıl yapılacağı çok önemlidir.
Motosiklet Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Her motosiklet tamiri yapan kişilerin farklı motosiklet bakım tavsiyeleri olsa da, motosiklet bakımının önemli ortak noktaları vardır:
1- Lastik basıncına bakın ve onu kontrol edin; bunun nedeni soğuyan havalar lastiğin basıncını kolaylıkla düşürür. Bu da güvenliğimiz için oldukça tehlikelidir. Ayrıca kontrollerinizi kendi cihazlarınızla yapın çünkü benzincilerdeki basınç ölçümü yapan cihazlarda kalibre yoktur.
2-Motosikletin zincirini kontrol edin yağsız kalmasın; yağışlı zamanlardaki su zincire geldiğinde, zincirdeki yağı temizler. Böylelikle kuru kalan zincir paslanacak ve aşınmaya başlayacaktır. Bu da yakıtın yakma hızını arttırarak sizi mağdur edecektir. Önemli bir diğer konu ise zincirlerin sürüş sonrası yağlanmasıdır. Çünkü zincir ısınmışken, yağ daha hızlı ve kesin olarak zincire yayılır.
3-Zincirin en doğru gerginlik noktasını koruyun; zincir zamanla esneme yapar. Bu nedenle ne model motosiklet kullanırsanız kullanın, her zaman motosiklet zincirinin esnekliğini kontrol edin. Çünkü doğru gerginlikte olması her zaman çok önemlidir. Nasıl olduğunu öğrenmek için el kitabını mutlaka okuyun.
4- Motosikleti temiz ve bakımlı olmasına özen gösterin; özellikle kış mevsiminde her yolculuğunuzdan sonra mutlaka motosikletinizi sabunlu su ile yıkamayı alışkanlık haline getirin.
Kışın Motosikletler Neden Yıkanmalıdır?
Kış mevsiminde oluşan buzlar için tuzlama işlemi yapılmaktadır. Yapılan tuzlama işlemi metal araçlar için aşınma yapmaktadır. Bu nedenle motosikletler yıpranmasın ve hızlıca yaşlanmasın diye her sürüş sonrası sabunlu su ile yıkanmalıdır.
5-Motosikleti basınçlı su ile yıkamamaya dikkat edin; yıkamak kolay olsa da yüksek basınçlı suyla yıkanan motosiklet zarar görür. Yüksek basınçlı su motorun lastiğine, contalarına, radyatör kapağına zarar verebilir. Üstündeki etiketleri soyabilir. Ancak ihtiyaç duyan için uzaktan motosikleti yıkayarak yapabilir. En azından bu uzaktan yıkayış motora en az hasarı verir.
6-Motosiklet frenlerinizi sürekli kontrol edin; en önemli kontrol beklide fren kontrolüdür. Güvenliğiniz için olmazsa olmazdır. Freninizi kontrol ederken size farklı gelen sesler duyarsanız, beklemeden tamirciye gidin ve kontrol ettirin.
7-Motosiletin aküsünü her zaman tam şekilde dolu tutun; az kullanılan ve kötü hava şartlarına maruz kalmış olan motosiklet için akü bakımı şart gösterilmektedir.
Akü Nasıl Şarj Edilir?
Akünün kutup yönlerini belirleyin, şarj cihazını cihazla birlikte şarj edin. Başka bir yöntem ise akünüzü sökerek tamirciye veya akücü ustalara götürerek de şarj ettirebilirsiniz.
8-Motosikleti dış tozlardan veya kötü hava şartlarından koruyabilmek için motosiklet brandası ile örtün; bunun nedeni örtüyle örtülen motosikletin daha çok korunduğu ve zarar görmesi ihtimalinin azalmasıdır. Aynı zamanda motosiklete örteceğiniz örtü motor soğuduktan sonra örtülmelidir.
9- Alet takımını motosikletinizde her zaman bulundurun; boyutu çok önemli değil ama işinize yarayacak aletler kesinlikle motorunuzda bulundurulmalıdır. Örneğin gevşeyen vidaları sıkacak veya lastik için gerekli aletler bulundurulmalıdır. Bu aletler; ihtiyaca göre olan teller, kontrat spreyi, ihtiyaç için far lambası, sigorta gibi aletlerdir.